Fotografie in dit jaarverslag

Elk jaar nodigen we een talentvolle, jonge fotograaf uit om de fotografie voor ons jaarverslag te verzorgen. Uit de inzendingen van meerdere fotografen kiezen we één winnend idee. Voor dit jaarverslag is dit het idee van Lana Mesic.

Menselijk, voor elkaar en leefkracht. Dat waren de kernwoorden die fotografe Lana Mesić meekreeg bij haar opdracht voor het maatschappelijk jaarverslag 2016 van Menzis. Het resultaat is een fascinerende serie ‘bucket list’ activiteiten, waarbij leefkracht voelbaar en zichtbaar wordt.

Lana komt oorspronkelijk uit Kroatië en woont twaalf jaar in Nederland. Inmiddels is ze ook Nederlandse geworden. Ze studeerde aan de St. Joost Academy voor beeldende kunst in Breda en besloot zich daar te specialiseren in fotografie. Lana: "Van nature ben ik heel nieuwsgierig en als fotograaf heb je altijd een alibi om iets te onderzoeken of ergens aanwezig te zijn. Bovendien vind ik het mooi dat fotografie een relatie heeft met de realiteit. Het is altijd inherent aan wat er gebeurt." De rode draad in het werk van Lana is onzichtbaarheid. "Dingen of situaties die geen beeld hebben", zo legt ze uit, "waar een ‘visual gap’ is. Er zijn veel fenomenen in ons leven die onzichtbaar zijn, denk aan onze spirituele, emotionele maar ook financiële wereld. Als mensen bedenken we daar beeld bij want we hebben het nodig, maar vaak is het beeld er niet. Dat vind ik boeiend."

Overwinning

Vanuit het thema van onzichtbaarheid, werd Lana geïnspireerd door het woord leefkracht van Menzis: "Want ook leefkracht is onzichtbaar, het is een gevoel, en dat wilde ik vastleggen. Ik vroeg me af wanneer ik leefkracht voel. Voor mij is dat als ik iets overwonnen heb. Als je bijvoorbeeld een moeilijke periode overwint, dan voel je leefkracht. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar mensen die iets overwinnen en kwam op het idee van de bucket list. Dit is een soort boodschappenlijstje van dingen die je wilt doen voordat je doodgaat."

Leefkracht

Een oproep op Facebook leverde de nodige reacties op. Lana: "Het is mooi om te zien, dat die overwinning voor iedereen anders is. Van klein geluk, door een heleboel ballonnen op te laten. Tot de laatste keer de zee zien voordat je gaat sterven of de eerste keer op het podium staan als komediant. En wat voor de één heel gewoon is, zoals stamppot maken, kan op de bucket list staan van iemand die nieuw is in Nederland en de gewoontes net leert kennen. Voor mij was het mooi om elke keer mee te mogen en die energie en leefkracht te ervaren. Het is onzichtbaar, maar als je naar de foto’s kijkt, zie en voel je de leefkracht toch. Dat vind ik mooi. Vertaal je het dan naar een zorgverzekeraar zoals Menzis, dan kun je zeggen dat Menzis deze momenten van overwinning mogelijk maakt." 

Vorige Aanpak zorgschulden in Enschede