Vorige Volgende

SamenGezond, een gezond steuntje in de rug

We geloven dat er via gezonde gedragsverandering nog veel gezondheidswinst te behalen is.

Ieder mens maakt zijn eigen keuzes om gezond te leven en weet eigenlijk wel welke keuzes dat zouden moeten zijn, maar het is ook fijn om daar ondersteuning bij te krijgen.

Wij bieden iedereen (dus niet alleen onze klanten) SamenGezond aan, een online gezondheidsprogramma met bijbehorende app.

SamenGezond, web en app

Vrijwillige deelname aan SamenGezond, met bijhorende app, biedt ons de mogelijkheid met mensen in contact te komen over gezondheid en gedrag. Dat is hard nodig in een tijd waarin veel mensen geconfronteerd worden met aan leefstijl gerelateerde ziektebeelden, zoals diabetes type 2, COPD, depressie of hartfalen. Wanneer we de leefstijlrisico’s voor deze ziekten kunnen reduceren, profiteert daar niet alleen de mens zelf van, maar ook de maatschappij. En daarmee geven wij weer invulling aan onze rol als zorgverzekeraar: het toegankelijk houden van goede en betaalbare zorg.

Deelname aan SamenGezond geeft meer inzicht in de eigen gezondheid. Het is een gezond steuntje in de rug, dat helpt om het maximale uit het leven te halen met behulp van online coaching, tips, blogs en uitdagingen. In het programma stellen we vragen over leefstijl (voeding, ontspanning, slaap, het gebruik van alcohol, roken en beweging), lichaam (gewicht, lengte, bmi, etc.) en mentale gesteldheid (kwaliteit van leven, beperkingen, zingeving etc.). Op basis van de antwoorden berekenen we voor de deelnemer een persoonlijke fitscore, inclusief verbetertips. De deelnemer kan vervolgens doelen instellen en uitdagingen inrichten, die hij alleen of samen (met vrienden, familie of collega’s) kan volgen. Om de deelnemer te motiveren om vol te houden, belonen we hem met punten, die hij kan sparen door het uitvoeren van gezonde activiteiten. In de SamenGezond webshop kan hij de punten omwisselen voor producten en diensten, maar ook voor korting op bijvoorbeeld een sportschool.

Goede doelen steunen met gespaarde punten

Ieder mens zou de gelegenheid moeten krijgen om mee te doen in de maatschappij. Voor sommige mensen is dat soms wat moeilijk. Met dat voor ogen, hebben veel van onze SamenGezond-deelnemers in 2018 in de webshop de door hen gespaarde punten gedoneerd aan goede doelen. In totaal hebben 4.955 deelnemers in totaal 10.799 keer 500 punten (á 5 euro) aan een van onze goede doelen gedoneerd, als volgt onderverdeeld:

SamenGezond op het Werk

Werkgevers hebben, net als Menzis, een belang bij het leefkrachtig houden van hun medewerkers. De vergrijzing, het aantal chronisch zieken en de krapte op de arbeidsmarkt hebben de aandacht voor duurzame inzetbaarheid bij werkgevers vergroot. Vanuit het inzicht dat het grootste deel van de ziektelast en het ziekteverzuim leefstijlgerelateerd is, richten werkgevers zich steeds meer op preventie en vitaliteit. In 2018 hebben we daarom een speciaal aanbod ontwikkeld voor werkgevers die aan de slag willen met preventie en vitaliteit en daarin de eigen regie van hun medewerkers willen stimuleren. We hebben dat gedaan in de vorm van SamenGezond op het Werk: een abonnement bovenop het reguliere SamenGezond, met een bedrijfsspecifiek aanbod. Zo krijgen medewerkers handvatten om beter om te kunnen gaan met bijvoorbeeld onregelmatig werken, beeldschermwerk, stoppen met roken en stressreductie.

We zijn zelf ook werkgever en in 2018 als eerste met SamenGezond op het Werk gestart. Het UMCG start in het voorjaar van 2019 met de introductie en samen gaan we werken aan de thema’s ‘Stoppen met Roken’ (UMCG is vanaf 1 januari 2019 volledig rookvrij), ‘Omgaan met Werkdruk’ en ‘Onregelmatig werken’.

Universitair onderzoek naar SamenGezond

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is in oktober 2018 gestart met een zesjarig onderzoek naar de duurzame effecten van SamenGezond op de gezondheidsverbetering en zorgkostenreductie. Deelnemers aan SamenGezond worden door de RUG geheel vrijblijvend gevraagd hieraan deel te nemen.

Persoonlijke Gezondheidscheck van Niped toegevoegd aan SamenGezond

We zijn met Niped (kennisinstituut gespecialiseerd in onderzoek, ontwikkeling en toepassing van persoonlijke preventie en vroegdiagnostiek) een samenwerking aangegaan om de door Niped ontwikkelde Persoonlijke Gezondheidscheck toe te voegen aan SamenGezond. Deze online check bestaat uit een uitgebreide vragenlijst waarna een persoonlijk gezondheidsrapport volgt. De check wordt geadviseerd door huisartsen, bedrijfsartsen en de gezondheidsfondsen, zoals bijvoorbeeld de Hartstichting.

SamenGezond resultaten in 2018

In 2018 hebben we hard gewerkt aan het vergroten van het aantal SamenGezond-deelnemers. En met succes…

  • Het SamenGezond-programma heeft 364.323 deelnemers[*], waarvan 85% verzekerd is bij Menzis en waarvan 160.392 deelnemers actief waren (laatste zes maanden van 2018 ingelogd);

  • De website werd ruim 2 miljoen keer bezocht;

  • De bijbehorende app werd meer dan 145.000 keer gedownload, waarmee Menzis in 2018 wereldwijd in de top-15 van gezondheidsapps stond (gemeten naar gebruik);

  • De Digitale Gezondheidscoach telde maandelijks gemiddeld 20.000 actieve gebruikers;

  • De populairste activiteiten waren fietsen, wandelen, hardlopen, fitness en mountainbiken;

  • De top-5 doelen in de app waren: Ontspannen Geest, Slaap Beter, Enthousiaste Wandelaar, Water als Gezonde Basis en Fruit als Gezond Tussendoortje.

  • * Vanaf 1 januari 2018 worden alleen nog het aantal actieve gebruikers gerapporteerd.

SamenGezond in 2019

In 2019 gaan we SamenGezond ook aanbieden aan de klanten van Anderzorg. Daarnaast gaan we door met het verder ontwikkelen van SamenGezond en SamenGezond op het Werk, onder andere met meer inzicht verwerven in persoonlijke gezondheid via verschillende gevalideerde onderzoeken en meer aanbod van producten en services op het gebied van leefstijl. Hiervoor zullen we de samenwerking met diverse partijen verder intensiveren. Bijvoorbeeld met Vital10 en Visiom voor het beschikbaar maken van leefstijladvies. Ook werken we samen met gezondheidsfondsen, waaronder de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en kennisinstellingen. Samen stimuleren we een gezonde leefstijl ter voorkoming van ziekte, maar ook om – wanneer iemand ziek is – de kwaliteit van leven te verbeteren.

Vorige Leefkracht in de praktijk
Volgende Goede en betaalbare zorg