24 uur met kwetsbare ouderen: de oplossingsrichtingen

De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Maar hoe lukt dat als ze kwetsbaarder worden? Dat kun je als verzekeraar bedenken van achter je bureau, maar Menzis pakt het anders aan. In het project '24 uur met' leefden onze medewerkers een dag en een nacht mee met ouderen in Almelo en omgeving. Dat levert veel nieuwe inzichten op.

“In totaal zijn we 24 keer op bezoek geweest: bij acht echtparen en zestien alleenstaande ouderen”, zegt projectleider Hinke van der Werf van Menzis. “Door een dag en een nacht met hen mee te leven, krijgen we zicht op wat er nu écht bij deze mensen speelt.”

Dat Menzis hiermee een vinger op de zere plek legt, blijkt uit de vele aanmeldingen het project. 

We hebben zelfs ouderen moeten teleurstellen, zoveel reacties hadden we. Wel kan iedereen de resultaten volgen en zijn eigen ervaringen delen op ons platform MedeMenz. Hoe meer mensen reageren, hoe gerichter we met oplossingen kunnen komen. Ook die delen we straks op MedeMenz.

Hinke van der Werf Regioregisseur Twente

Zelf boodschappen doen

Uit alle bezoekverslagen kwamen 10 terugkerende thema's naar voren. Zo blijken ouderen vaak meer last te hebben van de gevolgen van lichamelijke klachten dan van de klachten zelf. “Bij incontinentie bijvoorbeeld voelen ze zich onzeker om de deur uit te gaan”, zegt Hinke.

Is er bijvoorbeeld wel een prullenbak voor het materiaal in het toilet? In mannentoiletten vaak niet. Wat ook opviel is de behoefte om samen te eten, al is het maar een keer per week. En zelf boodschappen te doen: even eruit, bewegen, mensen ontmoeten.

Maar ook het medicijngebruik was een punt: is alles nog wel nodig? En het behoud van de eigen identiteit: waarom moet je ineens gaan sjoelen of bingoën als je ouder bent en kun je niet blijven doen wat je leuk vindt?

Hinke van der Werf Regioregisseur Twente
Diny en Peter Krischel

“Ik heb de tijd, dus doe rustig aan”

Ook Diny (78) en Peter (74) Krischel uit Wierden kregen bezoek van Menzis. Teammanager Zorgadvies Paul Sinnema kwam een dagje bij hen logeren. “Een leuke jongen, het was heel gezellig!”

Het echtpaar Krischel kreeg een paar jaar geleden een ernstig auto-ongeluk, waaraan Diny lichamelijke klachten overhield. Hierdoor is ze minder mobiel. “Lopen, huishouden doen – alles gaat moeilijker en kost meer tijd dan voorheen”, zegt ze.

Ik zorg wel dat ik in beweging blijf, want als je je eraan overgeeft, ben je de klos. Traplopen is het ergst. Maar ik heb de tijd, dus doe ik maar rustig aan.

We zouden wel andere woning willen, alles gelijkvloers, maar die zijn te duur voor ons. En voor een traplift komen we ook niet in aanmerking. Maar komt tijd, komt raad. Nu gewoon genieten van wat we hebben.

We vinden overal wel oplossingen voor. Vroeger duwde hij het winkelwagentje, nu doe ik dat, het is een soort rollator. En tussen de boodschappen door nemen we een kopje koffie in de winkel, even uitrusten. Zo redden wij ons wel.

“Je hoort en ziet meer dan via de telefoon”

Je krijgt tijdens zo'n dag een vertrouwensband met elkaar en dan hoor en zie je toch net iets meer dan in een telefoongesprek. Mij is vooral de veerkracht en vindingrijkheid van dit echtpaar opgevallen. Ze hebben hun leven moeten aanpassen, maar mevrouw Krischel pusht zich elke dag om alles wat ze wél kan te blijven doen. Ze gaat er dagelijks op uit om haar conditie op peil te houden – is het niet met de rollator, dan met de fiets. Ze heeft al een stap terug moeten doen en wil niet nog meer kwijtraken.

Dat geldt ook voor de situatie in huis. Zo hebben ze de wasmachine, droger en strijkspullen in de schuur gezet, zodat zij makkelijk zelf de was kan doen. En in de badkamer staat een stoel waarze rubber doppen onder hebben gemaakt, zodat zij kan gaan zitten tijdens het douchen zonder dat de stoel gaat schuiven. Deze aanpassingen hebben ze zelf gedaan en bekostigd, want ze komen niet in aanmerking voor vergoedingen. Ze zouden wel hulp kunnen krijgen, maar willen echt zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Dat lukt hen heel goed, maar dan mag de heer Krischel niet uitvallen.

Paul Sinnema Teammanager Zorgadvies

Gerichte oplossingen

Begin mei hebben we al onze bevindingen besproken met experts en partners in Twente, zoals huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en ook de gemeente. We hebben samen met hen gekeken naar mogelijke oplossingen.

Met de meest kansrijke gaan we aan de slag. Met elkaar, want juist door krachten te bundelen kom je veel verder dan ieder voor zich.

Volgende Premie Menzis 2017 gestegen ondanks inzet reserves